• Ковачевски: Охрид и охриѓани заслужуваат повеќе

  Носителот на листата на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија Повеќе
 • Цветкоски: Југозападниот регион да си го добие своето заслужено внимание

  ВМРО - Народна партија денешната прес-конференција ја посвети на Повеќе
 • Мизо со детали околу најавените странски инвестиции

  Директорот на Дирекцијата за технолошко индустиските развојни зони Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Драги мои деца...

 • 1
 • Збор, два за вработувањата...

 • 1

Носителот на листата на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија во петтата изборна единица, Васко Ковачевски денеска во Охрид и Струга ќе оствари средби со граѓани и со охридските бизнисмени, доктори и адвокати на кои ќе им ја презентираат програмата за овие парламентарни избори.

Програмата нуди рамномерен регионален и локален развој, а не како досегашната власт која инвестира само во главниот град во мермери, споменици, жални врби. Охрид и охриѓани заслужуваат повеќе и подобро. Затоа, нашата борба против оваа криминална и корумпирана власт продолжува со нови, чесни и искрени луѓе, со нов концепт и нова визија – изјави Ковачевски од Охрид.

Ковачевски ја искористи приликата на сите христијани да им го честита најголемиот христијански празник Велигден и им посака пријатни празнични деновина сите граѓани.

Носителот на листата во петтата изборна единица од редовите на партијата ГРОМ на денешната прес – конференција напомена биле многу задоволни од досегашните резултати и активности во ИЕ5 и во преостанатите денови од кампањата очекувале да бидат уште подобри. Настоски нагласи дека нивната изборна програма веќе била достапна до повеќето граѓани низ Македонија, а нормално и во Охрид и бил сигурен дека голем дел од тие што ја прочитале наишле на барем едно решение за проблемите со кои се соочуваат во македонското секојдневие.

Нашето мото е храбри луѓе, сложна земја. Изборната програма на ГРОМ се разликува од другите политички опции во Македонија по три клучни залагања, кои се нешто свежо и ново на нашата политичка сцена, и тоа: градење капацитет на граѓанинот да се вклучи во процесот на носење, извршување и оценување на политиките, понуда на мерливи индикатори со кои секој граѓанин може да оцени дали политиките на политичките партии на власт придонесуваат за квалитетот на неговиот живот или не и мобилизирање на граѓанинот на високо поставени цели за Македонија кои не зависат само од финансиски средства , туку од неговата способност да креира, продуцира и соработува во заедништво, внатре и надвор од државата - истакна Настоски на денешната прес - конференција.

Настоски ги повика граѓаните да се вклучеле во овој процес на поддршка на вродената моќ на граѓанинот да ја менува, а не да се приспособува на сегашната македонска реалност.

Бидете храбри и изберете го овој пат. Тоа не значи дека немате стравови, туку дека сте одлучни да дејствувате за доброто на сите – повика Настоски.

На 22.04.2014 година,(вторник), во клубот на пензионерите во Охрид, директорката на ФЗОМ, Маја Паранарџиева-Змејкова ќе одржи работилница наменета за едукација на пензионерите, во однос на нивните права од здравствено осигурување,како и запознавањето со определени здравствени програми кои ги финансира ФЗОМ.

Едукативните работилници, согласно претходно утврдена агенда, Фондот ги организира во соработка со Сојузот на здруженија на пензионери и со Црвениот крст на Македонија. Овие едукативни работилници имаат за цел да го зголемат нивото на информираност на пензионерите за правата од здравствено осигурување, како и за превенција на нивното здравје за трите најчести незаразни заболувања (кардиолошки, нефролошки заболувања и дијабетес).

ВМРО - Народна партија денешната прес-конференција ја посвети на економскиот развој на Југозападниот регион на Република Македонија. Од партијата велат дека во својата програма посебно внимание посветиле на економскиот развој на Република Македонија, а посебно на Jугозападниот регион.

Југозападниот регион кој го опфаќа изборна единица бр.5 е најсиромашен регион во Република Македонија. Тоа е регионот кој има најголема невработеност, кој има најлоша патна инфраструктура и регион во кој најмалку се инветирало во последните 8 години. Од друга страна, тоа е регион со најголеми природни богатсва, регион кој има огромни количини на железо, јаглен, дрвна маса и хидро потенцијал и регион кој е најголем производител на електрична енергија. Оваа влада, овие простори ги користи само како суровинска база за развој на скопскиот регион. Време е нештата да почнат да се менуваат и Југозападниот регион да си го добие своето заслужено внимание - истакна Владо Цветкоски, кандидат за пратеник од ВМРО - Народна партија.

Цветкоски нагласи дека пратениците на ВМРО НП ќе се залагаат за развој на три основни стопански гранки во овој регион, односно индустријата, земјоделието со сточарството и туризмот.

За да се поттикне индустрискиот развој на Југозападниот регион на Македонија потребно е целиот регион да се прогласи за технолошко-индустриска развојна зона (ТИРЗ). За таа цел пратениците на ВМРО НП во македонскиот парламент ќе поднесат иницијатива за носење Закон со кој целиот простор на 5-таа изборна идиница ќе се прогласи за ТИРЗ. Идејата е поволностите и условите што ги имаат странските инвеститори во постојните ТИРЗ да се достапни и за нашите производни капацитети во Југозападниот регион. Поголем дел од производни капацитети во сите општини во 5-тата изборана единица стојат празни. Не е потребно да се градат посебни индустриски зони. Не е потребно да се гради патна и комунална инфраструктура на државна сметка кога веќе постојат објектите кои лесно може да се прилагодат за соодветно производство. Пратениците на ВМРО НП при утврдување на буџетот за 2015 година ќе се заложат за одвојување на финансиски средства со кои ќе се изработат Генерални и Детални урбанистички планови на државна сметка за општините Охрид, Ресен, Битола, Крушево, Демир Хисар, Кичево Дебарска Жупа, Вевчани и Струга. На тој начин на овие општини директно ќе им се помогне во создавање предуслови за економски развој. Во овие планови просторот околу влезовите во општините треба да се предвиди за нови чисто индустриски зони, за штом ќе се обезбеди странски инвеститор кој ќе сака да гради нов објект, веднаш да има претстава каде може да се гради. А не како што е случајот сега, ВМРО ДПМНЕ најавува два производни капацитети во овој регион, без да каже каде ќе се градат истите - додаде Цветкоски.

Цветкоски обвини дека просторот кај Мауцкер од ДПМНЕ го предвидувале за индустриска зона, а уште немале донесено урбанистички палан за овој простор.

Две работи се многу важни како предуслов за економскиот развој на овој регион а тоа се: изградена патна и железничка инфраструктура и сигурност на инвестициите. За да може да се изгради транспортна инфрастуктура во релативен краток временски период која ќе биде на бараното ниво, потребен ни е брз пристап до европските фондови, односно, датум за преговори со ЕУ. За да се обезбеди сигурност на инвестициите потребно е Македонија што побргу да биде дел од НАТО Алијансата. Земјоделтвото и сточартсвото се стопански гранки кои се многу битни, а токму овој регион има иделани услови за производство на здрава органска храна која е посебно ценета во ЕУ. Во овие стопански гранки егзистенција може да најде голем дел од населението во овој регион. Ние ја поседуваме најголемата фабрика на отворено небо, за која не е потребна заштита од кисели дождови, како што е случајот во развиените западноевропски земји. За да се поттикне интензивно производство на здрава органска храна пратениците на ВМРО НП ќе се заложат за воведување на посебни субенции кои ќе бидат двојно поголеми од постојните, за производство на здрава органска храна на надморска висина поголема од 750 метри. ВМРО НП како партиципиент во новата влада на Република Македонија ќе инсистира да се обнови функцијата на старите водостопански организациии. Стратешка цел треба да претставува изградба на хидроакомулации во југозападниот регион кои покрај производство на електрична енергија ќе се користат и за континуирано полевање на земјоделските насади. Во најкраток можен рок треба да се реконструираат старите доводни и одводни канали за да може водата за наводнување да стигне до крајните корисници. Покрај обнова на постојните мелиоративни системи долгорочна определба на нашата влада ќе биде и изградба на нови системи, бидејќи сушните периоди во следните години ќе бидат се поголеми и поголеми - наглси Цветкоски. 

Тој додаде дека за да се зголеми производството на храна ВМРО НП ќе воведе нова стимулативна мерка за земјоделците, а тоа е исплата на субвенциии во вид на бесплатна вода за наводнувањете на насадите.

Производство на здрава органска храна повеќекратно ќе се зголеми само ако југозападниот регион има разгранет меолиоративен систем кој ќе овозможи во потребните периоди од годината континуирано наводнување. Тенденција ќе биде овој регион да стане бренд на здрава органска храна. Предуслови постојат, но потребен е мотив и сигурен и ефикасен пласман на произведенето. Тоа ќе се постигне со брзиот влез на Македонија во ЕУ кога камионите и возовите со прехрамбени производи нема да запираат и чекаат по границите. Затоа нам ни е потребна Европската Унија СЕГА, утре можеби ќе биде доцна: ќе нема кој да работи по нивите, ќе нема кој да ја одгледива крупната и ситната стока. Господ ни го дарил најубавото место на светот, тоа е југозападниот регион кој изобилува со природни богатства и со историски локалитети. Тоа е просторот во кој има континуирано живеење повеќе од 6000 години - изјави Цветкоски.

Цветкоски на крај додаде дека Република Македонија има историја, има високо образован кадар, ја има здравата животна средина, езерата, чистите реки, шумите, националните паркови.

Сето тоа претставува неограничена можност за развој на сите видови туризам: езерски, археолошки, селски, здравствен, спортски, планинарски и зимски туризам кои се сигурна перспектива во иднина. ВМРО НП ќе се залага за формирање на посебен национален институт за туризам со седиште во Охрид. Туристичките научни работници, а не политичарите се тие кои треба врз научна основа да изработат стратегија и концепција за развој на туризмот. Политичарите кои ќе бидат на власт треба само да создаваат предуслови за остварување на националните натпартиски и општоприфатливи стратегии. Власта треба да создаде инфраструктурни и комунлани услови за развој на селскиот туризам кој треба да биде големо освежување во туристичкатаа понуда. За да може да се развива селскиот туризам потребно е: да се изградат водоводи и асфалтирани патишта и да се подобри снабдувањето со електрична енергија на руралните средини. Пратениците на ВМРО НП ќе се залагаат повторно да се формира Агенцијата за развиј на неразвиените подрачја која е посебно важна за населените места кои се наоѓаат на надморска висина поголема од 750 метри. Подрачјето на Дримкол, Дебарска Жупа, Малесија, Дебрца, Копачијата, Ортокол, планинските региони во Ресенско, Битолско, Демир Хисарско и Крушевско нудат голем потенцијал за развој на селскиот туризам. Влезот на Македонија во Европската унија и НАТО Алијансата ќе создаде основни предуслови за интензивен развој на туризмот. Влезот во ЕУ ќе значи кофинансирање во изградба на сместувачки капацитети за развој на селскиот туризам. Кога Македонија ќе биде дел од НАТО Алијансата која ќе биде гарант на сигурноста и безбедноста на туристите и на инвестициите, тогаш во Охрид и воопшто во Југозападниот регион ќе инвестираат светски хотелски брендови - заврши Цветкоски.

Директорот на Дирекцијата за технолошко индустиските развојни зони на денешната прес – конференција ги изнесе деталите околу најавените нови странски инвестиции.

Како охриѓанец морам да кажам дека сум многу горд што успеавме овие две странски инвестиции да ги донесеме во Охрид. Првата компанија, како што знаете пред десетина дена официјално објави дека донесе одлука да инвестира во Охрид со вработување од вкупно 1000 луѓе. За оваа компанија важно е што тие ќе се тука во средината на мај кога ќе ги започнат сите активности околу потпишување на договорот со постоечкиот објект во кој ќе започнат со работа каде што до крајот на оваа година ќе се вработени 100 луѓе, а потоа ќе започнат со градба на својот објект во слободната економска зона. Слободната економска зона во охридско – струшкиот регион е директно лоцирана од западната страна на аеродромот, веднаш до патот меѓу Охрид и Струга. Веќе во месец август ќе започне изградбата на оваа зона. Таа зона дава големи можности и други компании да се лоцираат тука – истакна Мизо.

Мизо изнесе детали и околу втората странска инвестиција која беше најавена минатата недела.

Втората компанија која беше најавена е германска компанија од автомобилската индустрија која планира да вработи околу 800 луѓе. Тие беа тука на терен оваа недела, а планираат повторна посета во периодот од околу месец и половина. Ги разгледувавме потенцијалите за нова инвестиција во слободната економска зона, како и постоечките објекти. Тие поминаа 48 часа во Охрид каде што директно ги гледаа сите можности со релативно голем тим каде што целиот тој процес на инвестиција ќе се реализира. Го посетија и Универзитетот за информатичка технологија како и ОЕМУС „Св. Наум Охридски“ за да видат каков вид на кадри се креираат кадри од техничката насока - додаде Мизо.

Визијата на СДСМ е Македонија да стане општество на бројна, економски стабилна и финансиски одржлива средна граѓанска класа. Само таквата средна класа, која треба да зафаќа над 80% од вкупното население, може да биде гарант за брз економски развој на државата и за подигнување на животниот стандард на населението. Македонија мора да има економија што ќе биде компатибилен дел од економијата на ЕУ, истакнаа од СДСМ на денешната прес – конференција.

Враќањето на дел од ДДВ-то на секој граѓанин, воведувањето на праведни даноци, зголемувањето на минималната плата на 10 илјади денари, пензионирањето според возраста и според работниот стаж, воведувањето на државна социјална пензија во висина од 40% од просечната старосна пензија, згоелмувањето на социјалната помош за 40%, донесувањето на закон за социјална заштита од енергетска сиромаштија, зголемувањето на детскиот додаток за 60%, низата мерки за олеснување на положбата на лицата со посебни потреби, превентивната наместо репресивната казнена политика во бизнис секторот, формирањето на бизнис инкубатори, подобрувањето и поевтинувањето на комуникациските услуги, ослободувањето на земјоделците од персоналниот данок, воведувањето на бенифициран работен стаж за земјоделците, воведувањето на ефтина тарифа за струјата секој ден по 2 часа и цели два дена од викендот, намалувањето на судските такси, воведувањето на стимулативен систем за наградување на вработените во јавната администрација и воведувањето на флексибилно административно работно време, субвенционирањето на вработување на млади лица, укинувањето на екстерното тестирање, воведувањето на конкретни мерки за поддршка и мотивација на наставниот кадар, праведната распределба на државните стипенции за студентите, укинувањето на здравствената партиципација за сиромашните граѓани, подобрувањето на системот за финансирање на општините - овие и уште многу други реално одржливи и брзо остварливи проекти ќе овоможат веднаш да се втемелат трите столба на програмата на СДСМ - враќање на средната класа, враќање на демократските слободи и враќање на иднината на нашите деца – истакна Томислав Тунтев, кандидат за пратеник од СДСМ.

Тунтев додаде дека целосно ќе го решеле проблемот со стечајните работници, преку обезбедување паричен надоместок за сите граѓани кои останале без работа поради приватизацијата, а имаат 15 години работен стаж со платени придонеси. 

Ќе ја субвенционираме каматата за кредитите  и ќе ги ослободиме претпријатијата од таксите за извозните царински декларации, кај кои вредноста на извозот е најмалку 50% повисока од вредноста на увозот. Ќе обезбедиме ефикасна, лесно достапна и едноставна информатичка поддршка на туризмот и туристичката промоција. Ќе воведеме неселективни и праведни субвенции за конкурентен развој на туризмот. Ќе го реализираме инфрструктурниот патен проект „Македонија мегалополис“ - патно поврзување на населените места што ќе овоможи патување меѓу сите најголеми урбани центри во државата не подолго од 90 минути. Во здравството ќе го укинеме проектот плаќање по учинок и ќе воведеме дополнителни стимулации за здравствените работници. Детално, темелно и стручно ќе ги преиспитаме и ревидираме проектите „Плаошник“, „Љубаништа“, „Студенчишко блато“, „Мауцкер“, „Аеродромот на вода“, „Галичица“, „Законот за Охрид“, „Законот за туристичките развојни зони“ и сите останати контраверзни проекти на оваа Влада, кои можат да имаат несогледливи и непоправливи штетни последици врз нашето природно, културно и историско наследство – додаде Тунтев.

Кандидатот за пратеник од СДСМ, Ѓоко Танасоски истакна дека не бил изненаден од политичката некоректност што деновиве беше пласирана во медиумите.

Впрочем, основна одлика на сите тоталитарнисистеми е да ја одржуваат својата власт преку еднопартиско владеење и политичка пропаганда, притоа  покажувајќи исклучителна нетолеранција кон секого што не се согласува со целите и средствата на режимот.  Но никако неможам да се изначудам на неверојатната хипокризија, особено на локалните гласноговорници на истиот тој режим кој цели 8 години ја држи Македонија во заложништво – истакна Танасоски.

Тој нагласи дека навредите и личните дискредитации  се само параван за безидејноста во решавањето на проблемите и политичко полтронство. 

Сметам дека далеку почесно и попродуктивно е на јавна отворена дебата пред граѓаните на Охрид да ги соочиме своите ставови, мислења и програмските решенија. Но бидејќи бев лично прозван, на поставените прашања ќе ви одговорам преку кратка, компаративна анализа за проблемите и состојбите со кои денес се соочени граѓаните, и понудените програмски решенија од програмата на СДСМ: ПРОМЕНИ за нов почеток – нагласи Танасоски.

Танасоски додаде дека доколку постојат докази за било какви незаконски долгови или злоупотреба на службена должност, досега требало да бидат санкционирани преку надлежните државни институции. 

Иако, не ми е јасен контекстот на вашето прашање, особено сега, кога целокупната јавност е сведок на мега афери и сериозни сомневања за корупција и перење пари во кои се вклучени највисоки функционери од власта. Тоа е всушност и суштината на проблемот: за жал живееме во држава каде што  власта е над Уставот и законите. Македонија е земја во која владее самоволието, а не правото - додаде Танасоски

Тој нагласи дека нивни најголем приоритет ќе биде почитувањето на Уставот и законите, враќање на правната сигурност, принцип на отчетност на носителите на јавни функции, промовирање на јавни дебати за сите значајни прашања во државата, транспарентно трошење на буџетските средства така што министерот за финансии ќе има обврска во текот на постапката за носење на буџет да учествува во јавна дебата заедно со три лица предложени од опозицијата, зајакнување на пристапот до информациите од јавен карактер,целосна департизација на судството, намалување на драконските казни за 50% и реформирање на казнената политика која за разлика од сегашнтата пракса нема да се користи како средство за полнење на буџетот, за заплашување на граѓаните и затворање на фирмите.

Танасоски обвини дека ВМРО - ДПМНЕ ја претворила јавната администрација во партиски а не јавен сервис на граѓаните и гласачка машинерија за одржување на режимот. 

Праксата на партиски вработувања што се применува последниве осум години, според која најважен, а често пати и единствен критериум за утврдување на стручноста на службениците е нивната партиска книшка, произведе гломазна, нестручна и непрофесионална јавна администрација, која е на терет на буџетот. Да потсетам само на експедитивното, без никакво рационално образложение,прераспределување на дваесетина административци од Охрид,веднаш по доаѓањето на новиот градоначалник од редовите на ВМРО ДПМНЕ – нагласи Танасоски.

Пристапот на СДСМ ќе се базирал на квалитет, професионалност на кадарот и добра организација, професионализација и целосна департизација на јавната администрација, олеснување на постапките за остварување на правата и интресите на граѓаните пред органите на јавната администрација, стимулативен систем на наградување, со кој платата на службениците ќепред органите на администрацијата биде поврзан со растот на економијата, бесплатни, системски и перманентни обуки на вработените од една страна и активно вклучување на бизнис-заедницата во креирањето на програмите за едукација на службениците од друга страна, транспарентност на администрацијата т.е. јавна достапност на сите акти донесени од администрацијата, подготовка и објавување на регистар на јавни претпријатија.

Во однос на прашањето за висината на платите и пензиите, во тој контекст и за целокупната социјална политика која се спроведува од оваа влада, ќе истакнам само неколку статистички податоци како основен показател за стандарди квалитетот на живеење во Република Македонија. Наспроти многубројните странски инвестиции, индустриски зони и невидените економски мерки, кои владата на ВМРО ДПМНЕ не убедува дека се спроведуваат во последниве осум години,  Македонија е земја со НАЈВИСОКА стапка на сиромаштија во Европа. Според податоци од реномирани меѓународни институции, како Светска банка, за 5 години сиромаштијата во Македонија пораснала за 30%. Над 30% од домаќинствата не можат да ги обезбедат ниту најосновните потреби. 40% од семејствата не можат да си дозволат оброк со месо или риба, повеќе од половината не можат да платат непредвидени трошоци, ниту да обезбедат средства за еднонеделен одмор надвор од домот. Нашиот пристап за решавање на овие проблеми е претставен преку конкретни социјални мерки за неколку различни  категории граѓани:возрасни лица и пензионери, бездомни лица и корисници на социјална помош, социјално исклучените категории на граѓани, мерки во однос на елиминирање на детската сиромаштија и мерки за поддршка на лицата со посебни потребни. Конкретно, мерките обезбедуваат: можност за заминување во пензија по два основи возраст и работен стаж, можност за докуп на стажот, обезбедување државна социјална пензија за лицата кои не се корисници на каква било парична помош од државата, усогласување на пензиите на секои три месеци, систем за достава на лекови за пензионери од руралните средини, дневни центри за нега на стари лица, зголемување на социјалната помош за 40%, ослободување од плаќање радиодифузна такса, зголемување на паричната помош во згрижувачко семејство за 45%, зголемување на детскиот додаток за 60%, спроведување закон за социјална заштита од енергетска сиромаштија, решавање на проблемот со стечајните работници преку обезбедување паричен надомест за сите граѓани кои останале без работа поради приватизација на претпријатија со општествена или државна сопственост, а имаат 15 години работен стаж со платени придонеси. Секако, ова е само еден краток осврт на предложените мерки од програмата на СДСМ, Промени за нов почеток . За самиот крај на денешниов прес, сакам да уште еднаш да истакнам дека  одговорно стојам зад сите мои како лични, так аи партиски определени ставови. А,во однос на политичката одговорност и морал сакам да споделам една лична девиза со сите душегрижници: пред да погледнеме кон другите најпрво да погледнеме кон себе – заврши Танасоски.

Кандидатот за пратеник од СДСМ, Мишел Силјановски обвини дека младите во РМ најсилно ги почувствувале погубните политики на актуелната власт. Охрид бил еден од најеклатантните примери за иселување на младите луге. 

Кога актуелните владини преставници зборуваат за успешна младинска политика и сите мерки кои се однесуваат на младите, дали го имаат во предвид фактот дека над 55% од младите се невработени како резултат на нивните политики, што не прави неславни рекордери во нашиот регион и во Европа?! –податок од Светска банка. Кога зборуваат за успешна младинска политика дали го имаат во предвид фактот дека како резултат на нивните политики цели 78% од младите дале негативен одговор на поставеното прашање дали својата иднина ја гледаат во РМ? – праша Силјановски.

Силјановски праша и дали кога зборувале за успешна младинска политика, направиле споредба на условите во кои живеат, творат и работат младите во РМ vis-à-vis останатите европски држави.

Наша приоритетна цел е младите да ја гледаат и градат својата иднина во својата татковина. Како дел од програмата на СДСМ предвидена во третиот столб, „Инвестираме во иднината“, Ви презентираме дел од мерките што ги предвидуваме, а кои се однесуваат на младите. Укинување на екстерното тестирање -  како проект кој побуди голем револт кај младите. Проект гаранција за млади  - со кој се овозможува секој млад човек да добие понуда за вработување, можност да го продолжи образованието, пракса или тренинг за подготовка за вработување, сето тоа во период од 4 месеци по завршување на школувањето или станување на невработен. Субвенционирање на вработувањето на невработени млади лица на возраст до 29 години со месечна финансиска поддршка за период од 6 месеци со обврска работодавачот да ги задржи најмалку уште 18 месеци. Финансиска поддршка за проекти кои ќе обезбедат вработување на млади во помалите градски или селски средини каде е многу потешко да се најде работа. Субвенционирање на јавниот транспорт за сите невработени млади лица до 29 години – заради нивна поголема мобилност при активно барање работа. Подобрување на стипендирањето и студентскиот стандард. Идната влада на СДСМ ќе воведе нова политика за стипендирање на студентите преку државни стипендии и фискални олеснувања за фирмите кои ќе одвојуваат процент од добивката за стипендирање. Студентски град и нови студентски домови. Национална младинска лабораторија која ќе служи како организација на млади истражувачи од сите области. Зголемување на буџетот наменет за образование на 4,5-5 % од БДП. Реформирање на средните стручни училишта. Поврзување на стручното образование со пазарот на труд. Подготовки на учениците за следна фаза на пбразование. Поквалитетни учебници. Фонд за научно истражувачка дејност. И многу други реални и остварливи мерки кои се и веке редовна практика во европските и светски развиени земји – истакна Мишел Силјановски на денешната прес – конференција.

Велика Сабота е посветена на споменот на пребивањето на Господ Исус Христос во грбот, и Неговото слегување во адот. Христос е присутен во гробот со телото, а со духот е присутен во адот, истовремено бивајќи на престолот со Отецот и Духот, поради самиот факт што Тој е сеприсутен Бог, неодвоив од другите две ипостаси на Пресвета Троица.

Велика Сабота е онаа сабота кога Христос посцедочил дека е дојден крајот на стариот век, чиј символ е празнувањето на саботниот ден, и започнува новиот век, во кој се празнува денот на Неговото Воскресение, денот на есхатонот, денот кој сите Христијани со желба го исчекуваат - денот на Второто Христово пришествие.

Велигденска честитка од ОК на ВМРО ДПМНЕ.

Празнувајќи го најголемиот христијански празник Воскресението Христово – Велигден,  ОК на ВМРО ДПМНЕ Охрид на своите сограѓани од православна вероисповед им посакува духовната вредност и пред се добро здравје, радост и благосостојба. Ова се денови во кои се празнуваат искрените вредности, љубовта и силната верба кои треба да не водат низ животот.

Овие денови на празнување се симболика на градење вистински хуманизам и искрено достоинство за љубов и соживот со сите,  да живееме во мир и хармонија, споделувајќи безусловна љубов со ближните.

Нека е за многу години големиот христијански празник - Велигден! - се вели во честитката од ОК на ВМРО ДПМНЕ Охрид, упатена до верниците. 

Општинската организација на СДСМ Охрид на сите верници од православна христијанска вероисповест им ги честита претстојните Велигденски празници и им посакува мирен и спокоен живот, добро здравје и неизмерна среќа.
 
По тој повод, ја известуваме јавноста дека СДСМ Охрид, и покрај наметнатата изборна кампања за време на нашите најголеми верски празници, ќе се воздржи од организирање на јавни политички настапи за медиумите на Велики Петок и во Недела, на Велигден - стои во честитката на СДСМ до сите верници од православна вероисповест.
 
Во миговите на чествувањето на најсветите и најдлабоките традиционални и духовни вредности, да им се восхитуваме на вистинските вредности и на вистинските луѓе околу нас, што им даваат смисла на нашите животи. Во овие свети и велики денови, нека нашите мисли бидат посветени на меѓусебната бескрајна почит и разбирање, на споделувањето на среќата и радоста со најблиските и на љубовта и грижата кон најблиските и најсаканите. Нека ни се за многу години Велигденските празници. Христос воскресе! - стои во честитката.

Спорт

Останато

 • (ФОТО) Влезот во ГРОМ

  (ФОТО) Влезот во ГРОМ

  Натпис кој стои на влезот од полтичката партија ГРОМ во Охрид.
 • Охридските новинари пронајдоа фантомски гласач

  Охридските новинари пронајдоа фантомски гласач

  Додека новинарите го одработуваат најнапорниот период во нивната работа, покривањето на изборната кампања, мора да најдат забава во текот на своето работно време. Денеска, на…
 • Драги мои деца...

  Драги мои деца...

  Писмо кое стана инстант хит на интернет, во кое една мајка им дава детално упатство на своите деца ако како што таа вели” утре ме…

Култура

 • Велика Сабота

  Велика Сабота

  Велика Сабота е посветена на споменот на пребивањето на Господ Исус Христос во грбот, и Неговото слегување во адот. Христос е присутен во гробот со…
 • Велики Петок - најтежок христијански празник

  Велики Петок - најтежок христијански празник

  Велики Петок е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и смртта на Спасителот. Најпрво, Христос бил одведен пред првосвештеникот Кајафа, кој кратко…
 • Денес е Велики Четврток

  Денес е Велики Четврток

  Во четвртокот пред Пасха, односно Велики Четврток, Господ Исус Христос се враќа во Ерусалим каде ја востановува Новозаветната Пасхална жртва. Црквата на овој ден си…